VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Bogat program 8. RAF-a
Revija amaterskog filma (RAF) u Zagrebu predstavlja u osmom izdanju, od 29. marta do 4. aprila, 173 naslova u glavnom i još stotinak radova iz Hrvatske, Srbije, BiH, Makedonije, Slovenije i Belgije u pratećim programima

 

raf_2009.jpg
Revija amaterskog filma (RAF) u Zagrebu predstavlja u osmom izdanju, od 29. marta do 4. aprila, 173 naslova u glavnom i još stotinak radova iz Hrvatske, Srbije, BiH, Makedonije, Slovenije i Belgije u pratećim programima, kao i prvu retrospektivu GEFF-a (Genre Film Festivala) iz 60-ih godina, čija će posebna poslastica biti “Rani radovi” Želimira Žilnika.

Kao i do sada, biće prikazani svi filmovi pristigli na konkurs u svim žanrovima, bez selekcije, a podeljeni su u četiri kategorije: kratke (104 do 20 minuta), srednje (12 od 20 do 60 min), duge (četiri filma duža od 60 minuta), kao i 53 dečjih i tinejdžerskih filmova.

RAF svečano počinje 30. marta u prošle godine obnovljenom bioskopu “Grič” detektivsko - policijskim igranim filmovima “Kako naručiti ubojstvo” i “Obračun u zasjedi” i muzičkim spotom “Nemoj tamo, nemoj - tu si”, uz crno-beli “Dar”, nemi omaž 20-im godinama.

Prema navodima jednog od osnivača Hrvoja Laurente, RAF osmu godinu zaredom pruža priliku neafirmisanim autorima da prikažu radove na velikom platnu i izlože ih oku najoštrije kritike - publike.

Organizatori su posebno istakli raznovrsnost OFF programa, koji će predstaviti čak sto filmova i, prema navodima koordinatora Olivera Sertića, najbolji je do sada.

Diana Nenadić iz Hrvatskog filmskog saveza složila je program prve službene retrospektive GEFF-a 60-ih, festivala antifilma koji je pokrenuo Mihovil Pansini.

Uz Pansinijeve, na programu su i filmovi Tomislava Gotovca i Vladimira Peteka - zajednički “Prijepodne jednog fauna”, nagrađen na prvom GEFF-u, te pojedinačni eksperimentalni radovi, zatim amaterski radovi Dušana Makavejeva - “Antonijevo razbijeno ogledalo” iz 1957. i “Spomenicima ne treba verovati” iz 1958. godine, kao i Živojina Pavlovića - “Triptih o materiji i smrti”.

Taj program obuhvata o malo poznat eksperimentalni rad Kreše Golika “Koreografija za kameru i plesače”, nekoliko filmova Lordana Zafranovića “2, 6, 3 - ARIJA - 4, 1, 5” i “Kišno-nevina subota”, te radove Zlatka Hajdlera, poznatog po paljenju vrpce u projektoru, Ante Babaje, Ljubiše Grlića, Miroslava Mikuljana…

Kao posebna poslastica, za 4. april najavljen je Žilnikov film “Rani radovi”, jedno od najcenjenijih ostvarenja crnog talasa u bivšoj Jugoslaviji, nagrađen Zlatnim medvedom u Berlinu 1969. godine.

RAF obuhvata i prateći program “Na putu prema...”, koji u Zagreb dovodi najbolje od recentnih studentskih produkcija s filmskih akademija u regionu - iz Ljubljane, Beograda, Sarajeva i Skoplja.

Reč je o 24 igrana i dokumentarna filma, a taj program je početak saradnje sa akademijama, te pomak ka niskobudžetnim filmovima mladih autora, istakli su organizatori RAF-a, napominjući da u Zagreb dolaze i gosti s filmskih akademija.

Retrospektivni program ove godine predstavlja deset autora kojima je RAF bio jedan od prvih festivala, a nekima čak i odskočna daska.

Na prvi RAF 2002. slali su amaterske filmove, a sada dolaze kao posebni gosti: Petar Orešković, koji je na upravo završenim Danima hrvatskog filma dobio nagradu Zlatna uljanica za promovisanje etičkih vrednosti na filmu (za “Otpadnike”, koji će biti prikazani i na RAF-u).

Prethodno je obišao i IDFA, Sarajevo, Liburniju, Dokufest i ZFF.

Poseban gost je i londonski VJ i animator Max Hattler, koji je nakon RAF-a 2002. bio na još 59 festivala širom sveta, uključujući i Animafest, Annecy i Clermont-Ferrand.

Miloš Pušić je nakon RAF-a obišao 14 festivala u Istočnoj Europi i Severnoj Africi, a sada donosi na RAF prvu 35mm traku s koje će biti puštena njegova “Uspavanku za dečaka”.

I ostali “odrasli RAF-ovci” malo kraćeg staža nisu manje uspešni, pa je tako Antonio Gabelić dve godine nakon pojavljivanja na RAF-u završio na festivalu u Kanu, a na 18. Danima hrvatskog filma proglašen je najboljim debitantom. Kristina Kumrić pokupila je nagrade u Vukovaru te na Liburniji, Slaven Žimbrek dobitnik je Oktavijana za namenski film, a Vjekoslav Živković, Hrvoje Mabić, Kristijan Kaurić i Davor Konjikušić prikazali su filmove na ukupno više od 15 festivala.

Organizatori RAF-a najavili su i posebne promocije festivala i filmskih projekata koji su im dragi, a to su Four river festival Karlovac, Festival mini filma Novi Sad, Restart laboratorij, GEFF i Hrvatski filmski savez.

RAF organizuje udruženje FAR.

Sajt tog festivala je www.revijaamaterskogfilma.hr, a program se nalazi i u Kalendaru portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org

(SEEcult.org)

Prikaži verziju za ispis

Lonely Planet: Beograd ima najbolji noćni život
Muzej istorije Jugoslavije
Igor Mandić u Beogradu se doživljava kao živa ikona i ultimativni klasik
Kako je djevojčica iz mješovitog braka preživjela mračne ‘90-e
Zbor Ruske državne kapele publiku u HGZ-u doveo do suza
Pulski "Doručak s autorom" seli na beogradsko Sajmište
Majka pravoslavna hrvatskoga pjesništva
Beograd je platforma za svjetske dizajnere
Jugoslavije nema. Jugosi su ostali
Hrvati i Slovenci plakatirali Beograd
Heroji, pobednici, žrtve...
Radio Tesla
Disciplin A Kitschme
Na kiši čekali ulaznice za Balaševića
O Zenitu u Artgetu
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt