VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Beograd je platforma za svjetske dizajnere
Među poznatim gostima bili su i njemački arhitekt sa zvjezdanim statusom Jürgen Mayer te urednik Wallpapera T. Cambers
BEOGRAD - Poznati svjetski dizajneri i arhitekti okupili su se tijekom vikenda u Beogradu kako bi prisustovali najzanimljivijem dijelu proslavljenoga Beogradskog tjedna dizajna, na čijem je čelu arhitekt Jovan Jelovac.

Cijeli je događaj održan u bivšoj robnoj kući Kluz, secesijskom ostvarenju u samom centru Beograda.

Taj inače napušteni prostor u potpunosti su renovirali upravo za potrebe održavanja predavanja, ali i nekoliko popratnih izložbi, kao što su one skandinavskog dizajna MUUTO, zatim najboljih dizajnerskih stolica made in Italy, od Gio Pontija do Gaetana Pescea, te izložbe pod nazivom “dizajnPark”.

Cijeli se događaj ove godine odvija na šest tisuća kvadratnih metara sjajnog izložbenog prostora, a u prosjeku ga posjeti 20 tisuća posjetitelja.

Ugledni gosti

U samo četiri godine postojanja Tjedan dizajna ugostio je neka od najvećih dizajnerskih i arhitektonskih imena današnjice, među kojima su Karim Rashid, Konstantin Grcic, Charles Saatchi i Patricia Urquiola. Iako su ove godine neke veće zvijezde otkazale dolazak u posljednji trenutak, među njima i dizajner Francesco Rota i arhitekt Wolf D. Prix iz Coop Himmelblaua, to nije umanjilo raspoloženje brojnih posjetitelja koji su radi ovoga događanja potegnuli odasvud.


Jedan od glavnih predavača bio je Jürgen Mayer, koji se smatra najvećom zvijezdom njemačke arhitekture nakon Miesa van der Rohea i Gropiusa, a gostovali su i urednik Wallpapera Tony Chambers te urednik web sitea dezeen Marcus Fairs.

Oni su govorili i o razlici internetskog novinarstva i tiskanih medija na području arhitekture i dizajna te o njihovoj budućnosti.  Gostovao je i Branko Lukić, beogradska dizajnerska zvijezda koja je osnovala NONOBJECT, čija je baza Palo Alto u Kaliforniji, koji je za svoj dizajn osvojio sve važnije nagrade.

Osim njega, i londonska tvrtka Poke koja se bavi distribucijom dizajna i sjajno je odgovorila na naslovnu temu Tjedna dizajna, a to je “Brzina 2”, odnosno kako se u svijetu dizajna i arhitekture boriti protiv sve veće brzine i globalizacije te kako na to odgovoriti lokalnim kontekstom.  

Lokalni kontekst

Upravo tom lokalnom kontekstu posvećena je i knjiga koja se promovira uz događaj, a pokušava definirati što čini novi vizualni identitet Srbije. Inače, cijela je ova priredba više puta uvrštena među top-pet događaja na području dizajna i arhitekture na cijelom svijetu. S potpunim pravom, jer energija koja tamo vlada je fantastična, kao i ideje koje međusobno razmjenjuju kreativci iz cijeloga svijeta. 
Patricia Kiš (Jutarnji list)

Prikaži verziju za ispis

Lonely Planet: Beograd ima najbolji noćni život
Muzej istorije Jugoslavije
Igor Mandić u Beogradu se doživljava kao živa ikona i ultimativni klasik
Kako je djevojčica iz mješovitog braka preživjela mračne ‘90-e
Zbor Ruske državne kapele publiku u HGZ-u doveo do suza
Pulski "Doručak s autorom" seli na beogradsko Sajmište
Majka pravoslavna hrvatskoga pjesništva
Jugoslavije nema. Jugosi su ostali
Hrvati i Slovenci plakatirali Beograd
Heroji, pobednici, žrtve...
Radio Tesla
Disciplin A Kitschme
Bogat program 8. RAF-a
Na kiši čekali ulaznice za Balaševića
O Zenitu u Artgetu
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt