VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Nastradao hram pokraj Orahovice
Ukradena zvona s manastira
Nepoznati počinitelji su između 23. i 25. studenoga provalili u Manastir Svetoga Nikole u Duzluku kod Orahovice i ukrali dva zvona, jedno veliko i jedno manje. Pretpostavlja se da su lopovi zvona s manastira ukrali da bi ih prodali u staro željezo.


Na ulaznim vratima dvorišnog dijela Manastira presjekli su lanac, iz dvorišta provalili kroz crkvena vrata i ljestvama došli do vrha zvonika s kojeg su skinuli dva zvona neprocjenjive vrijednosti. Pretpostavlja se da su lopovi zvona ukrali kako bi ih prodali u staro željezo, za što bi, prema procjenama, mogli dobiti najmanje 18.000 kuna. 

Krađu je primijetio protojerej stavrofor Jovan Šaulić, paroh iz Medinaca, kada je došao pripremiti crkvu za subotnje bogoslužje, i o tome odmah izvijestio policiju. 

- Bio sam strašno potresen! Manastir nitko nije dirao ni u ratu ni u poraću, odnos s ljudima je lijep i tolerantan, dvadeset godina ovdje smo zajedno gradili suživot i ljubav. Manastir je obnavljan uz pomoć Ministarstva kulture, Grada Orahovice i Slavonske eparhije Srpske pravoslavne crkve, uređena je unutrašnjost, uvedena voda i kanalizacija. U svom je višestoljetnom postojanju Manastir širio vjeru i dobar duh među ljudima, potičući zajedništvo i očuvanje kulturnih vrijednosti Slavonije. Manastir je vjekovima okupljalište ne samo kršćana nego i svih drugih ljudi, a sad se ovo dogodilo - izjadao nam se protjerej Šaulić, koji o Manastiru brine od 1993. 

Prema pisanim tragovima, Manastir Svetog Nikole postoji od 1583., a danas se smatra jednim od najljepših i najznačajnijih spomenika srpske kulturne baštine u Hrvatskoj. 

AUTOR: Goran Gazdek  (Izvor: SNV)

Prikaži verziju za ispis

Mirko Demić povodom dodele nagrade “Sava Mrkalj” Milošu Kordiću
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Riječ na dodjeli nagrade
Saša Kosanović i Momir Drobac
Diskont iguman i ustaški vaskrs
Lažna slika države kojoj je zločin bio program i cilj
Кирил Живковић и његова библиотека
К Н И Н
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
BEOGRADSKI SAJAM 2008.
Propadanje baštine tu, odmah pored nas
Od čiste nedelje do Hristove sahrane
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt