VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Smotra kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina zapadne Slavonije u Okučanima
Najveće zasluge za uspjeh priredbe, prve na ovom području, svakako imaju članovi pododbora SKD «Prosvjeta» na čelu s predsjednikom Nikolom Lončarevićem, a nije izostala ni pomoć drugih Srba. Uz podsjećanje na izjavu načelnika općine Mate Bilonjića da se ovim skupom u lokalnoj zajednici opredmetila politika Vlade da su manjine blago Hrvatske, konstatirajmo da smotra u Okučanima može biti početak jedne lijepe tradicije

Smotra kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina u zapadnoj Slavoniji koja je 5. novembra održana u Okučanima može biti početak jedne tradicije, jer ne samo da je uspjela u smislu kvalitete nastupa učesnika, predstavnika sedam nacionalnih zajednica, već je ostvarena i sjajna atmosfera uz opće želje da takvi događaji budu što češći. Svoj doprinos dalo je i općinsko poglavarstvo na čelu s načelnikom općine Matom Bilonjićem koje osiguralo gro financijskih i drugih sredstava potrebnih za održanje smotre, zatim više poduzeća, te nevladina organizacija «Duga» čiji su članovi bili zaduženi za organizaciju i posluživanje gostiju. Najveće zasluge za uspjeh priredbe, prve na ovom području, svakako imaju članovi pododbora na čelu s predsjednikom Nikolom Lončarevićem, a nije izostala ni pomoć drugih Srba na tom području što oko priredbe, što oko organizacije drugih aktivnosti pododbora i KUD-a «Milan Stanivuković - Oficir» koji djeluje u njegovom sastavu.

Krevet još od muževe prabake

Gosti su u Okučanima mogli razgledati etno-sobu koju je «Prosvjeti» službeno na raspolaganje dala općina osam dana prije priredbe. U tih nekoliko dana soba je popunjena namještajem koji je prikupljen iz Okučana i okolnih sela. Pojedini primjerci, kao stol, zipka ili krevet s madracima punjenima kukuruzovinom kakvi su se nekada koristili, stari su 150 ili 200 godina. Uz namještaj i peć bubnjaru izložena je i originalna nošnja i narodni vezovi s vrlo zanimljivim motivima koji su privuli pažnju posjetilaca, uključujući i predsjednika «Prosvjete» Čedomira Višnjića. Uostalom, svaki od predmeta mogao bi pričati svoju priču, kao što je krevet koga je Danica Petković iz obližnjeg sela Dubovca nakon udaje zatekla u sobi svoga sada pokojnog muža. «Taj krevet koristila je i muževa prabaka», kaže Danica i dodaje da su ti madraci bili dugotrajni, s tim da se kukuruzovina mijenjala kad bi se usitnila. «Tada nije bilo materijala kao danas: od konoplje se pravila užad, od lana odjeća, a vuna je bila za zimske odjevne predmete», kaže Danica. «Sve ove predmete spasilo je to što su bili stari pa nikome nisu bili zanimljivi. Bačeni po šupama i štalama, preživjeli su rat», kaže Milka Konjević, također članica pododbora. 
Odlazimo u prostorije koje pododbor koristi od ranije i u kojima je velika zbirka ručnih radova i ostalih rukotvorina koje su članovi napravili ili skupili, od vezova i slika do stolica. Žene kažu da im je štrikanje i heklanje dobrodošla zanimacija, pogotovo zimi i da su plele čarape i druge dijelove nošnje za folklorni ansambl. Podsjećajući kako su nekada prela (predenje vune), komušala (krunjenje kukuruza) i čijala (priprema perja) bila česta, uz pjesme, šale i muziku, izrazile su želju da se takva tradicija nastavi kao dio folklora, što ne bi trebao biti problem, jer je i to jedan od planova pododbora.

Solidarnost svih stanovnika

Ispred prostorija zbirka plugova, kola i drugih seljačkih potrepština. «Šumarija nam je besplatno osigurala građu koju je privatna pilana ispilila kako bi se sagradila nadstrešnica koja će predmete štititi od kiše i lošeg vremena», kaže Dragan Borojević, član brojnih kulturnih društava već 50 godina. Na području općine ima oko 1.200 Srba u 300-tinjak domaćinstava (Okučani broje 4.320 stanovnika), s tim da je u Dubovcu stotinjak domaćinstava. «U selima, pogotovo onima u brdima, ljudi je znatno manje», kaže Borojević. Ističe i veliku solidarnost domaćinstava. «Išli smo od kuće do kuće da pitamo da li smo kao takvi potrebni ljudima i ako imaju kakvu pomoć da nam daju. Davali su svi, i Srbi i Hrvati, koliko su imali, desetak kuna ako nisu imali više. Praktički nema tko nas je odbio», kaže Dragan. I on i drugi ističu da se u Okučanima živi multietnički. «Ima Srba povratnika, Hrvata starosjedilaca, Hrvata iz Dervente, Banja Luke, pa i vojvođanskih Hrvata. Trudimo se da živimo kao da nije bilo rata», kažu. I najavljuju nove akcije i omasovljenje rada sekcija, kao i osiguranje sredstava za njihov rad.
Tako su nedavno kupili jednu nošnju za dvije hiljade kuna kako bi ansambl bio bolje opremljen. «Lani smo na smotri u Malom Gracu trebali biti prvi, ali su nam zbog čarapa skinuli poene», sjećaju se Okučanci. A da su okučanski folkloraši dobri i kvalitetni, svjedoči i to što će ove godine zastupati Srbe na centralnoj manifestaciji kulturnog stvaralaštva manjina u «Lisinskom».

Okučanci izvrsni domaćini

Na priredbi održanoj uz prisustvo zamjenice župana Suzane Bilić-Vardić, načelnika Bilonjića, Višnjića i pomoćnika ministra prosvjete Mirka Markovića, aplauza nije pofalilo. Sasvim zasluženo jer su svi učesnici, među kojima i značajan broj djece i omladine, dali maksimum. Prvo domaćini, kako «Prosvjeta», tako i KUD «Tkanica» koji je prezentirao pjesme i plesove Hrvata iz BiH i Vojvodine. Tu su bili i folkloraši «Prosvjete» iz Daruvara i dječja recitatorska sekcija pododbora iz Pakraca. Talijansku zajednicu «Liberta» iz Ploštine predstavile su dvije djevojke sa recitacijama, a recitacijama i pjevanjem bili su predstavljeni i Romi: Dushako Delmeto iz Popovače i Sabina Muratović iz Nove Gradiške. Mađari su imali plesnu grupu Demokratske zajednice Mađara iz Novog Graca, a omladina iz KUD-a «Karpati» iz Lipovljana predstavila je žive plesove koji su zbog svoje skoro akrobatske prirode izazvali frenentičan aplauz. Nešto smireniji bili su Česi iz «Češke besede» iz Prekopakre koji su se predstavili zborom i plesnom grupom. Iako najavljeni, folkloraši KUD-a IMT iz Novog Beograda nisu došli, ali su došli njihovi nesuđeni domaćini, KUD «Kramarić» iz Nove Gradiške, koji su pokazali da su s razlogom ove godine osvojili zlatnu plaketu na takmičenju u Beogradu.
Na kraju programa podijeljene su zahvalnice i pokloni. Uz podsjećanje na izjavu načelnika Bilonjića da se politika Vlade da su manjine blago Hrvatske ovim skupom opredmetila u lokalnoj zajednici, konstatirajmo da su Okučanci bili izvrsni domaćini u što su uložili mnogo volje i zajedništva.
Nenad Jovanović

Prikaži verziju za ispis

Promocija zagrebačkog izdanja Romana o Londonu Miloša Crnjanskog
Sjećanje na Desanku Maksimović...
Izložba slika Nikole Medića
Предавање о 200-годишњици рођења Његоша
Љубивоје Ршумовић у Загребу
Izložba novih naslova s 58. Beogradskog sajma knjiga
Jesen u Petrinji 2013
Promocija knjige Radoja Arsenića - Remember Maksimir
NATJEČAJ za nastavnika ili profesora srpskog jezika ili hrvatskog i srpskog jezika
Јесен, и живот без смисла
U DARDI MALI JUBILEJ
Izložba Jovice Drobnjaka - Slikarski fotografiran motiv cvijeća
Ljetna škola srpskog jezika i kulture punoljetna!
POZIV NA PJEVAČKU RADIONICU I PREDAVANJE - U sklopu 8. Dana srpske kulture
Izložba Komora - iz srca hrasta gostovala u Banja Luci
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt