VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Osma smotra kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina u Hrvatskoj
Manifestacija je utemeljena radi razvijanja međukulturne suradnje, tolerancije i prijateljstva, a danas predstavlja značajno obogaćenje kulturnih zbivanja u Hrvatskoj. Nastupi pojedinih ansambala otkrili su da kultura svakoga naroda, osim folklora seoske tradicije, sadrži i bogatu baštinu iz građanskog miljea. Pitanje je zašto KUD-ovi i udruge nacionalnih manjina koje djeluju u gradovima ne pokazuju veći interes za njegovanje upravo te baštine

U zagrebačkoj Koncertnoj dvorani «Vatroslava Lisinskog» 13. studenog održana je VIII. smotra kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj pod visokim pokroviteljstvom Vlade, a u organizaciji Savjeta za nacionalne manjine. Ova spektakularna manifestacija utemeljena je radi razvijanja međukulturne suradnje, tolerancije i prijateljstva, a danas predstavlja značajno obogaćenje kulturnih zbivanja u Hrvatskoj. U skladu s porukom «mir i dobro» manifestacija se svake godine organizira po uzoru na najviše europske standarde: u elitnom interijeru «Lisinskog», u prisustvu brojnih uglednika i golemog auditorija. Manifestacija je, slijedom tradicije, započela intoniranjem hrvatske himne, a potom su uglednike, gledateljstvo i sudionike pozdravili predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer i potpredsjednica Vlade i ministrica branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor. Tom prigodom izrečena je posebna zahvala premijeru Ivi Sanaderu za njegov veliki mar prema nacionalnim manjinama koje žive u Hrvatskoj. Pozdravljeno je i učešće brojne mladeži u radu na očuvanju kulturne baštine nacionalnih manjina, a uslijedilo je i obećanje da će Vlada povećati finansijska sredstva namijenjena djelatnostima manjina na planu kulture.   

 Nastup 17 nacionalnih manjina

Manifestaciji su prisustvovali brojni uglednici, među kojima je bio i savjetnik u Uredu Predsjednika Siniša Tatalović, gosti iz Europske komisije i OESS-a, ambasador Srbije i Crne Gore Milan Simurdić i mnogi drugi. Slijedom gesla «nek' poteče pjesma i ples» započeo je spektakularan program smotre u kojem su nastupili predstavnici 17 nacionalnih manjina: Savez slovenskih društava u Hrvatskoj - pjevački zbor «Slovenski dom» i ansambl «Slovenica» iz Zagreba; Bošnjačka nacionalna zajednica Hrvatske - zbor «Bulbuli» i Ansambl narodnih igara, pjesama i običaja KUD-a «Preporod» iz Zagreba; Savez Rusina - KUD-ovi «Joakim Hardi» (Petrovci), «Joakim Govlja» (Mikleuševci) i «Rusina» (Vinkovci); Savez Ukrajinaca - KPD «Karpati» iz Lipovljana; Zajednica Makedonaca - folklorna skupina «Mugri», pjevačka skupina «Lenka» i orkestar «Čalgii» MKD-a «Kočo Racin» iz Pule, te pjevačka skupina «Vardarke» MKD-a iz Osijeka; Nacionalna zajednica Crnogoraca - Društvo perojskih Crnogoraca «Peroj 1657.»; Nacionalna zajednica Rusa - pjevačka skupina iz Zagreba; Nacionalna zajednica Srba - SKD «Prosvjeta» iz pododbora Okučani i KUD «Branislav Nušić» iz Borova; Židovska općina Zagreb - Klezmer sastav «Jewsers»; Zajednica Nijemaca i Austrijanaca - Dječji zbor «Donau» njemačke narodnosne zajednice Zemaljske udruge podunavskih Švaba u Hrvatskoj iz Osijeka; Unija zajednica Albanaca u Hrvatskoj - KUD «Shota» iz Rijeke; Poljska kulturna udruga «Nikolaj Kopernik» iz Zagreba; Vijeće romskih udruga Hrvatske - KUD «Zlatna korita» iz Čakovca; Savez Slovaka - pjevački zbor «Lira» Matice Slovaka iz Lipovljana, te slovačko KPD «Ljudevit Štur» iz Iloka; Savez mađarskih udruga - KUD-ovi «Pélmonostor» (Beli Manastir), «Sepsa» (Kotlina) i «Kisköszeg» (Batina), Udruga Mađara Darda i instrumentalna skupina «Zengö» iz Pečuha; Savez Čeha - folklorna skupina «Srdečko», pjevačka skupina «Kateřiny», te instrumentalni sastav «Staři Přátele» Češke obeci iz Bjelovara; Talijanska unija - Mješoviti pjevački zbor «Giuseppina Martinuzzi», plesna skupina «XL», te Dječji zbor «Minicantanti» Zajednice Talijana iz Labina.

Kulturna baština građanskog miljea

Program smotre prezentirao je gledateljstvu baštinske sadržaje iz bogate multikulturne palete nacionalnih manjina. Treba, dakako, istaći da se svake godine očituje kontinuirani progres u kvaliteti djelovanja KUD-ova i brojnih udruga nacionalnih manjina na očuvanju i promidžbi kulturne tradicije, te sve veća prisutnost mladeži i njihov mar za tradicijske običaje, pjesme i plesove. To su ove godine osobito potvrdili Nacionalna zajednica Crnogoraca iz Peroja, koja je nastupila s programom pojanja «Oj radosti, veselosti» i spletom crnogorskih kola «Poigraj, poskoči», zatim Poljska kulturna udruga «Nikolaj Kopernik» iz Zagreba s pjesmama «Laura i Filon» i «Teče Visla, teče» uz pratnju komornog tria violine, flaute i gitare, a poseban ures programa bio je spektralni prikaz lijepih narodnih nošnji iz svih regija Poljske, potom Savez mađarskih udruga s programom «Szatmári táncok és szokások» ostvarenim uz autentični zvuk instrumentalne skupine «Zengö» iz Pečuha, te lijepu vokalnu kulturu pjevača i profinjeni plesni temperament plesača iz Hrvatske, i na kraju, premda ne manje važno, pododbor SKD «Prosvjeta» iz Okučana, koji je nastupio s programom izvornog folklora starije seoske tradicije pod nazivom «Kukuruzno branje». Eklatantan prikaz ljepota baštine iz gradskog miljea briljantno je prezentirao osječki Dječji zbor «Donau» njemačke narodnosne zajednice Zemaljske udruge podunavskih Švaba u Hrvatskoj. Ovaj renomirani zbor, zaslugom njegove dirigentice i lidera Antoanete Radočaj Jerković, dobitnik je brojnih nagrada. Izvodeći efektan program koreografiranih njemačkih pjesama uz glasovir muzikalnoga Davora Dedića, otkrili su da kultura svakoga naroda, osim folklora seoske tradicije, sadrži i bogatu baštinu iz građanskog miljea. Dodajmo da korijeni ove baštine u Hrvatskoj sežu od XVI. stoljeća, iz barokne epohe. Postavlja se generalno pitanje zašto KUD-ovi i ostale udruge nacionalnih manjina koje djeluju u gradovima ne pokazuju interes za njegovanje kulturne baštine građanskog miljea.

Neprimjeren odabir programa

Temperaturu gledateljstva u dvorani podigao je impresivan nastup KPD-a «Karpati» Saveza Ukrajinaca iz Lipovljana. Zbor, koji vodi Larisa Uglješić, renomirana dirigentica vukovarskog srpskog KUD-a «Javor», i mladi plesači voditelja Ivana Laluša virtuozno su prezentirali ukrajinske pjesme i plesove, koje je auditorij pozdravljao burnim aplauzima.
Ali, bilo je i nastupa ansambala koji su očitovali pomanjkanje kvalitete i nazadovanje, neprimjeren odabir programa, ili precjenjivanje izvođačkih potencijala. Eklatantan primjer rečenog je nastup zagrebačkog Mješovitog pjevačkog zbora Slovenskog doma i njihovog dirigenta Franza Kenea od kojih se, glede zavidnog renomea i najavljenog programa, očekivao vrhunski nastup. Zbor je izvodio umjetničke obrade slovenskih pjesama, uz glasovirsku pratnju izvrsnog Zorana Šonca i solidnog instrumentalnog ansambla «Slovenica», s pomanjkanjem vokalne tehnike, s neuvježbanim i neusklađenim glasovnim dionicama, čak i sa ritamskim neskladom u odnosu na instrumentalnu pratnju. Neprimjeren i nedorečen program kafanskog tipa prezentirao je ansambl Vijeća romskih udruga «Zlatna korita» iz Čakovca, a na sceni se nije pojavio najavljeni plesni ansambl koreografa Đure Horvata. Precijenjene izvođačke potencijale vidjeli smo i pri nastupu velikog ansambla Talijanske unije - Zajednice Talijana iz Labina. Nastup vokalnih solista Zlate Jurcan Vukelić, Dragana Kadoića Balaška, Franke Bateić, Mješovitog pjevačkog zbora «Giuseppina Martinuzzi» i dječjeg zbora «Minicantanti» s dirigenticom i voditeljicom Sabrinom Stenberga Vidak, te plesne skupine «XL» koju vodi koreografinja Kristina Kaplan bio je scenski primjeren, ali glasovno - zorni primjer kravala, osobito u izvedbi zahtjevnog ulomka iz Puccinijeve opere «Turandot». Ulomke ili cijelog «Turandota», koji se ubraja među najzahtjevnija djela operne literature, mogu izvoditi samo profesionalni ansambli.

Efektni nastupi

Lijepo su se dojmili efektni nastupi Bošnjačke nacionalne zajednice i Zajednice Makedonaca s izvrsnim odabirom pjesama, folklornih plesova i živopisnim narodnim nošnjama, zatim nastup KUD-a «Branislav Nušić» Nacionalne zajednice Srba iz Borova, dobitnika hvalevrijednih priznanja, među kojima je i ovoljetni nastup na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu, te nastup Saveza Slovaka s izvrsnim pjevačkim zborom «Lira» iz Lipovljana kojeg vodi dirigent Franjo Rodić, i razigranim folklornim ansamblom KPD-a «Ljudevit Štur» iz Iloka. Dakako, ovacije gledateljstva izmamio je virtuozitet ansambla instrumentalne klezmer glazbe «Jewsers» iz Židovske općine Zagreb.
Osma smotra kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina Hrvatske završila je izvedbom himne Europe uz učešće svih sudionika. Marom programskog odbora (Sado Tuzović i Neda Wiesler), stručnih suradnika (Naila Ceribašić i Joško Ćaleta), voditelja programa (Drago Celizić) i redateljice Desanke Virant manifestacija je doista bila na nivou metropolskih spektakala Europe!
Miloš Lalošević

Prikaži verziju za ispis

Promocija zagrebačkog izdanja Romana o Londonu Miloša Crnjanskog
Sjećanje na Desanku Maksimović...
Izložba slika Nikole Medića
Предавање о 200-годишњици рођења Његоша
Љубивоје Ршумовић у Загребу
Izložba novih naslova s 58. Beogradskog sajma knjiga
Jesen u Petrinji 2013
Promocija knjige Radoja Arsenića - Remember Maksimir
NATJEČAJ za nastavnika ili profesora srpskog jezika ili hrvatskog i srpskog jezika
Јесен, и живот без смисла
U DARDI MALI JUBILEJ
Izložba Jovice Drobnjaka - Slikarski fotografiran motiv cvijeća
Ljetna škola srpskog jezika i kulture punoljetna!
POZIV NA PJEVAČKU RADIONICU I PREDAVANJE - U sklopu 8. Dana srpske kulture
Izložba Komora - iz srca hrasta gostovala u Banja Luci
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt