VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
IX Dani kulture Srba, Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema
Ova manifestacija smatra se godišnjom smotrom amaterskog stvaralaštva na području likovnog, dramskog, literarnog i folklornog amaterizma
IX Dani kulture Srba, Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema nastavljaju tradiciju prethodnih manifestacija. Ova manifestacija smatra se godišnjom smotrom amaterskog stvaralaštva na području likovnog, dramskog, literarnog i folklornog amaterizma. Programi manifestacije imaju međužupanijski karakter i održavaju se na području županija Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske. Dani kulture Srba… imaju za cilj okupljanje što većeg broja kako izvođača tako i posjetilaca, a osnovno je da se održi njegovanje i tradicija Srpskog naroda na prostorima Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema. U programu IX Dana kulture Srba… svoje učešće uzet će oko 800 izvođača programa. Domaćini ovogodišnjih programa su: Vukovar, Osijek, Borovo, Beli Manastir, Negoslavci i Darda, a svoje učešće u programu u skladu sa svojim trenutnim mogućnostima uzet će svih 16 pododbora, koji rade na području Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema.
1. Svečano otvaranje manifestacije – Susret folklornih ansambala
Program Svečanog otvaranja manifestacije i Susret folklornih ansambala održat će se u Vukovaru, a domaćin programa je pododbor Vukovar. Otvaranje manifestacije je 21. maja u 17 sati. Ovaj program je najmasovniji po broju učesnika i planiramo da će u programu uzeti učešće oko 250-300 izvođača. Program nije takmičarskog karaktera i ima za cilj da popularizira folklorno stvaralaštvo.
2. Smotra literarnog stvaralaštva i Susret pjesnika
Domaćin Smotre literarnog stvaralaštva je pododbor Borovo, a Susreta pjesnika  pododbor Osijek. Smotra literarnog stvaralaštva održat će se 25. maja u prostorima pododbora Borovo u 10 sati. U Osijeku Susret pjesnika je 24. maja u prostorima pododbora, u ulici Matije Gupca 32, u 18 sati. Smotra literarnog stvaralaštva odvija se u dvije kategorije: srednja i starija. U programu smotre literarnog stvaralaštva očekujemo nastup oko 30 učesnika, a na susretu pjesnika učešće 10-15 pjesnika. Smotra literarnog stvaralaštva ima takmičarski karakter i njen rad prati ocjenjivački žiri. Učesnici programa Susret pjesnika su pjesnici koji žive i rade na području Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema. Oni će u toku programa govoriti svoje najnovije pjesme.
3. Dramske večeri
Nakon kraćeg prekida ponovno se u program Dana kulture Srba… vraća i program dramskog stvaralaštva. Ovog puta je to organizacija jedne dramske večeri na kojoj će se sa svojom predstavom u Belom Manastiru pojaviti dramska grupa iz Pačetina. Predstava će se održati 25. maja u kino dvorani u 20 sati. Nakon izvedene predstave obavit će se razgovor između posjetilaca i izvođača programa. Ponovno uvođenje dramskog stvaralaštva u sadržaj Dana kulture… želi se povećati interes kod naših pododbora da u svoj program rada uvrste i  program dramskog stvaralaštva.
4. Smotra recitatora
Program Smotre recitatora održava se u Negoslavcima, a domaćin programa je pododbor Negoslavci. Program će biti 27. maja u 10 sati u prostorima Osnovne škole. Smotra recitatora organizira se u dvije kategorije: za srednji i stariji uzrast. U srednjoj kategoriji nastupaju učenici osnovnih škola od 5-8 razreda, a u starijoj kategoriji učenici srednjih škola, studenti i predstavnici KUD-a. Program smotre ima takmičarski karakter i njen rad prati ocjenjivački žiri. U programu Smotre nastupit će oko 50 učesnika.
5. Susret dječjih folklornih grupa i Svečano zatvaranje
Susret dječjih folklornih grupa održat će se po tradiciji u Dardi, a domaćin programa je pododbor Darda. Program će se održati 28. maja u 16 sati u prostorima Doma kulture.U programu će učestvovati oko 150 izvođača, odnosno 10-12 folklornih grupa. Svaka grupa nastupit će sa jednom igrom, a prije samog nastupa organizovat će se svečani defile ulicama Darde. Program ima manifestacioni karakter i cilj da popularizira folklor kod djece. Kao pred program manifestacije u Vukovaru će se održati Likovna izložba radova nastalih na III Likovnoj koloniji koja je održana 2005. godine. Izložbu sačinjava 20 radova rađenih u tehnici ulje na platnu i pastel, a održat će se i saziv IV Likovne kolonije koja će okupiti 10-15 slikara koji žive na području Slavonije i Baranje.
Sa Susretom dječjih folklornih grupa svečano će se zatvoriti manifestacija IX Dani kulture Srba, Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema.

Prikaži verziju za ispis

Promocija zagrebačkog izdanja Romana o Londonu Miloša Crnjanskog
Sjećanje na Desanku Maksimović...
Izložba slika Nikole Medića
Предавање о 200-годишњици рођења Његоша
Љубивоје Ршумовић у Загребу
Izložba novih naslova s 58. Beogradskog sajma knjiga
Jesen u Petrinji 2013
Promocija knjige Radoja Arsenića - Remember Maksimir
NATJEČAJ za nastavnika ili profesora srpskog jezika ili hrvatskog i srpskog jezika
Јесен, и живот без смисла
U DARDI MALI JUBILEJ
Izložba Jovice Drobnjaka - Slikarski fotografiran motiv cvijeća
Ljetna škola srpskog jezika i kulture punoljetna!
POZIV NA PJEVAČKU RADIONICU I PREDAVANJE - U sklopu 8. Dana srpske kulture
Izložba Komora - iz srca hrasta gostovala u Banja Luci
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt