VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Likovne kolonije u Gornjem Budačkom i Gornjoj Bačugi
U mjesnom odboru Gornja Bačuga petrinjski pododbor "Prosvjete" organizirao je Treće likovne susrete na Baniji. Sudjelovalo je devet slikara i više od 30 djece iz pododbora i škola iz Zagreba, Karlovca, Korenice, Malog Gradca, Gline, Dvora i Petrinje

Karlovački pododbor SKD "Prosvjeta" nedavno je u Gornjem Budačkom organizirao likovnu koloniju na kojoj je sudjelovalo sedam slikara: akademski slikari Miloš Popović i Slavko Marić iz Zagreba te Đorđe Petrović iz Karlovca, kao i likovni pedagozi Milutin Knežević i Stevo Živanov iz Karlovca te Joško Leš i Jasna Anđelić iz Jastrebarskog. Nastalo je novih 17 radova pa ih se u fundusu slika karlovačkog pododbora sada nalazi više od 70. U mjesnom odboru Gornja Bačuga petrinjski pododbor "Prosvjete" organizirao je Treće likovne susrete na Baniji. Sudjelovalo je devet slikara i više od 30 djece iz pododbora i škola iz Zagreba, Karlovca, Korenice, Malog Gradca, Gline, Dvora i Petrinje. Uz Vladin Savjet za nacionalne manjine ovu su manifestaciju pomogli Sisačko-moslavačka županija, Grad Petrinja, SKD "Prosvjeta" i VSNM Grada Petrinje. Miloš Popović, Velimir Sekulić, Egon Peške i Marina Furlan iz Zagreba, Marijan i Ljiljana Janošević iz Dvora, Vladimir Gregurić iz Gline, Jasna Anđelić iz Jastrebarskog i Milutin Knežević iz Karlovca ostavili su petrinjskom pododboru 30-ak kvalitetnih radiova. Inače, prvi ovakvi susreti na Baniji održani su 2004. godine u Malom Gradcu, a drugi u selu Blinja.

Dobra suradnja u Petrinji

Inače, ovaj je dio Banije izuzetno lijep i podsjeća na Hrvatsko zagorje. Gornja Bačuga naseljena je u potpunosti srpskim stanovništvom. Sada u 30-ak domaćinstava živi oko 150 povratnika. Škola ne radi pa djeca pješače oko četiri kilometra do ceste Petrinja-Kostajnica gdje ih uzima autobus i vozi u školu u Petrinju. Posljedice rata više su nego očite: dosta je neobnovljenih kuća, zapuštenih imanja, nepokošene trave, neuređenih voćnjaka i loših puteva. Sudionike ove likovne manifestacije posjetio je i petrinjski gradonačelnik Miroslav Gregurinčić, inače nosilac nezavisne liste na prošlim izborima. Suradnja gradskih vlasti i VSNM-a u Petrinji je vrlo dobra. Vlasti su ispoštovale sve obaveze iz Ustavnog zakona o pravima manjina, dale i uredile prostorije u zgradi općine, a Vijeće i predstavnika Bošnjaka godišnje financiraju sa 140 hiljada kuna. Od 46 zaposlenih u gradskoj upravi 24 osobe su srpske nacionalnosti, neki od njih bili su i u Krajini, ali su se vratili, pa i na svoja bivša radna mjesta. Prema popisu iz 2001. šire gradsko područje ima oko 24 hiljade ljudi, a Srba je oko 12 posto, dakle oko tri hiljade. U pratnji gradonačelnika bio je i predsjednik VSNM-a Branko Radanović i Nikola Janjanin, potpredsjednik gradskog vijeća Petrinje i predsjednik mjesnog odbora Gornja Bačuga. Petrinjskim Srbima bi na ovako dobroj suradnji mogli pozavidjeti i mnogo veći hrvatski gradovi. Sljedeća likovna manifestacija održat će se 4. juna u Glini, a potom 17. i 18. juna u Korenici. Krajem juna i prvog dana jula u Korenici će se održati i Peta smotra kulturnog stvaralaštva Srba u Hrvatskoj.
M. C.

Prikaži verziju za ispis

Promocija zagrebačkog izdanja Romana o Londonu Miloša Crnjanskog
Sjećanje na Desanku Maksimović...
Izložba slika Nikole Medića
Предавање о 200-годишњици рођења Његоша
Љубивоје Ршумовић у Загребу
Izložba novih naslova s 58. Beogradskog sajma knjiga
Jesen u Petrinji 2013
Promocija knjige Radoja Arsenića - Remember Maksimir
NATJEČAJ za nastavnika ili profesora srpskog jezika ili hrvatskog i srpskog jezika
Јесен, и живот без смисла
U DARDI MALI JUBILEJ
Izložba Jovice Drobnjaka - Slikarski fotografiran motiv cvijeća
Ljetna škola srpskog jezika i kulture punoljetna!
POZIV NA PJEVAČKU RADIONICU I PREDAVANJE - U sklopu 8. Dana srpske kulture
Izložba Komora - iz srca hrasta gostovala u Banja Luci
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt