VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
U slavu Josifa Runjanina
Svetom liturgijom koja je 12. juna služena u Parohijskom centru u Vinkovcima obeležena je slava parohije vinkovačke. U sklopu molitvene svečanosti obeleženo je sjećanje na Josifa Runjanina, vinkovačkog Srbina, kompozitora hrvatske himne "Lijepa naša domovino"

Parastos-molitvu za dušu pokojnog Josifa Runjanina služili su sveštenici arhijerejskog namesništva vukovarskog predvođeni protojerejom-stavroforom Dušanom Kolundžićem i protojerejom Predragom Azap, parohom vinkovačkim. Po završetku liturgije obavljen je obred osvećenja slavskog kolača i žita. Obredu je prisustvovao i dožupan vukovarsko-sremske županije Jovan Ajduković sa saradnicima.

Vinkovci su podarili mnoge umetnike i poznate ličnosti, a jedna od najznačajnijih je upravo Josif Runjanin, koji je komponovanjem muzike za hrvatsku himnu ostao zabeležen u našoj muzičkoj istoriji, premda se njegov ulazak u krug ilirskih muzičkih kompozitora dogodio gotovo slučajno, zahvaljujući Franji Kuhaču, koji ga je pomenuo u četvrtoj knjizi svoje zbirke "Južno-slovjenske narodne popievke", objavljenoj 1881. godine.

Oficir opčinjen muzikom

Runjanin je muzičku izobrazbu stekao kod vojnoga kapelnika u Glini, a svirao je i klavir. Kao carski kadet služio je u Glini gde je često zalazio u društvo ilirskih rodoljuba koji su održavali književne skupove i čitali radove ilirskih pisaca. Tu je Runjanin prvi put čuo Mihanovićevu pesmu "Horvatska domovina". Tačna godina nastanka himne nije poznata, ali se obično uzima 1848. godina. Pesma je pod nazivom "Hrvatska himna" prvi put izvedena prigodom otvorenja Hrvatsko-slavonske izložbe u Zagrebu 1891, kada nijedan od autora više nije bio živ. Josif Runjanin rođen je u Vinkovcima 26. novembra po starom, odnosno 8. decembra po novom kalendaru, 1821. godine. Kršten je u srpskoj pravoslavnoj crkvi Silaska svetog Duha u Vinkovcima. Školu je pohađao u Vinkovcima i Sremskim Karlovcima, a nakon toga odlučio se za vojničko zvanje. Poznato je da je između 1848. i 1866. sudelovao u četiri ratna pohoda u Italiji, te da se u svojoj 43. godini oženio kćerkom umirovljenog kapetana Tome Perkovića. Kao predstavnik Prve banske pukovnije ušao je 1865. u Hrvatski sabor, a nakon umirovljenja otišao je u Novi Sad gde je 2. februara 1878. umro i sahranjen na Uspenskom groblju. Kao i svi pravoslavni Srbi tog imena, Runjanin je kršten kao Josif. Biblijsko ime Josif korišteno je i koristi se kod Srba isključivo u tom obliku. Nosili su ga i drugi ugledni Srbi: na primer Josif Milovuk i Josif Marinković.
B. R.

Prikaži verziju za ispis

Ustaške škrabotine na fasadi pravoslavne crkve u Sinju
Čedo Prica: Na strani zdravog razuma i ljepote
Smiju li Srbi glasati za Hrvata
‘Crna lista’ na CD-u: Snimljeni i popisani hrvatski neofašisti
Први Закон о дијаспори
Manjine iz Hrvatske zajedno u Zadru
Knin: Razbijeno staklo na Srpskom kulturnom društvu Prosvjeta
Novi kriteriji za novac iz proračuna
Predstavljen godišnji izvještaj nevladinih organizacija
Veći budžet za manjine
Blaga himna za divlji svijet
Када Јован постане Иван
Znaš, on ti je Srbin
Preminuo Bogdan Tirnanić
Politička zastupljenost poboljšana, zapošljavanje nije
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt