VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Branislav Ćelap za uzor drugima
Centralna biblioteka SKD "Prosvjeta" primila je tokom prošle godine značajnu donaciju od strane dugogodišnjeg radnika i aktivista Društva Branislava Ćelapa, zahvaljujući kojoj je omogućen bolji smještaj građe biblioteke.

U znak zahvalnosti, Biblioteka je u dvorani zagrebačkog pododbora "Prosvjete", 17. februara, organizirala prigodnu svečanost kojoj su prisustvovali brojni prijatelji Biblioteke i samog Ćelapa. Obraćajući se prisutnima, voditelj Biblioteke Velimir Sekulić rekao je da su za 6.000 evra koliko je donirao Ćelap napravljeni stolovi i vitrine u kojima su smještena djela srpske književnosti. Podsjetivši da je otac Branislava Ćelapa, Đorđe Ćelap bio vlasnik izdavačkog preduzeća i knjižare u Zagrebu, a kao takav potomak jedne od brojnih srpskih porodica u Zagrebu i Hrvatskoj koje su svojom sposobnošću sticale imetak, Sekulić je rekao da je Ćelap dugo godina bio zaposlen u "Prosvjeti" kao direktor izdavačke djelatnosti i inicijator Jugoslovenskog sajma knjiga, od kojih se prvi održao u Zagrebu sredinom pedesetih godina, a svi ostali u Beogradu. Na kraju obraćanja ukazao je na značenje Ćelapovog poteza i da bi bilo dobro kada bi bilo još takvih donacija.

Tužna sudbina Arhiva Srba

U svom govoru Branislav Ćelap naglasio je da ga je na donaciju natjerala sudbina arhive Srba i biblioteke koja je u društvu postojala od njegovog osnivanja. Biblioteka i arhiva bili su smješteni u zgradi u Preradovićevoj 21 u Zagrebu koja do danas nije vraćena društvu. Biblioteka je svečano otvorena 4. januara 1948. godine u prisustvu velikog broja predstavnika tadašnje narodne vlasti i drugih uzvanika, a raspolagala je s preko 40.000 svezaka od kojih se oko 30.000 odnosilo na srpsku književnost. Među knjigama bile su i sve značajnije knjige iz 18. i 19. vijeka, među kojima i djela Jovana Rajića, Dositeja Obradovića, Vuka Karadžića, Branka Radićevića i Petra Petrovića Njegoša, kao i velik broj rariteta i rukopisnih knjiga od kojih su neke najvrjednije bile izložene u prostorijama Muzeja Srba u Hrvatskoj. Odlukom izvršnog odbora glavnog odbora "Prosvjete" iz 1953. Biblioteka je rasformirana, a njen bogat knjižni fond predat je Muzeju Srba u Hrvatskoj koji je 1964. prestao biti samostalna ustanova i postao odjeljenje Povijesnog muzeja, da bi nakon tri godine i ono bilo ukinuto.  Prilikom preseljenja u Povijesni muzej knjigama je poremećen poredak koji je stručno postavio sveučilišni profesor Branko Magarašević. Taj poredak nikad kasnije nije uspostavljen a knjige su završile tko zna gdje, rekao je Ćelap, podsjetivši da je biblioteka nastala od legata mnogih zaslužnih kulturnih pregalaca i da je tokom Drugog svjetskog rata sačuvana zahvaljujući direktoru Muzeja za umjetnost i obrt Vladimiru Tkalčiću koji je po pravoslavnim crkvama, školama i privatnim bibliotekama skupljao sve što je bilo od kulturnog značenja za Srbe u Hrvatskoj i te vrijednosti pohranjivao na sigurno u svoj Muzej.

Popovićeva slika Ćelapu

Arhiva koja je sadržavala ogromnu građu i važna dokumenta i rukopise važne za kulturni život i cjelokupnu prošlost Srba u Hrvatskoj trebala se organizirati kao poseban odsjek Državnog arhiva u Zagrebu, ali do toga nije došlo, rekao je Ćelap, dodavši da mu nije poznato kakva je danas situacija u tom pogledu. Poželjevši da njegova donacija bude doprinos potvrdi i unapređenju srpskog nacionalnog identiteta u Hrvatskoj jer su Srbi iz ovih krajeva u historiji bili poznati po zaviještanjima i dobročinstvima, ne samo za svoj narod, nego i za čitavu zajedničku domovinu. Kao dar zahvalnosti Ćelap je dobio sliku, rad akademskog slikara Miloša Popovića, na kojoj je prikazana zgrada u kojoj se nalazila knjižara njegovog oca koja je nacionalizirana nakon rata, a koja je do 80-ih kao knjižara "Mladosti" bila kolokvijalno nazivana "Ćelapovom". Skupu su uz brojne kulturne radnike iz redova Srba prisustvovali i saborski zastupnik  Milorad Pupovac i predsjednik "Prosvjete" i pomoćnik ministra za kulturu Čedomir Višnjić. A kažimo i da je mobilijar u dvorani koja sada služi i kao čitaonica biblioteke napravio Darko Koprenica. Možda bi trebalo podsjetiti da današnje Centralna biblioteka kojoj je Sekulić na čelu i koja radi preko deset godina ima 18.000 katalogiziranih svezaka od kojih je rashodovano oko 1.000, a skoro 20.000 knjiga prošlo je kroz biblioteku i bilo razdijeljeno po bibliotekama pri pododborima "Prosvjete"  kao i pojedinim općinskim bibliotekama. N. J.

Prikaži verziju za ispis

Promocija zagrebačkog izdanja Romana o Londonu Miloša Crnjanskog
Sjećanje na Desanku Maksimović...
Izložba slika Nikole Medića
Предавање о 200-годишњици рођења Његоша
Љубивоје Ршумовић у Загребу
Izložba novih naslova s 58. Beogradskog sajma knjiga
Jesen u Petrinji 2013
Promocija knjige Radoja Arsenića - Remember Maksimir
NATJEČAJ za nastavnika ili profesora srpskog jezika ili hrvatskog i srpskog jezika
Јесен, и живот без смисла
U DARDI MALI JUBILEJ
Izložba Jovice Drobnjaka - Slikarski fotografiran motiv cvijeća
Ljetna škola srpskog jezika i kulture punoljetna!
POZIV NA PJEVAČKU RADIONICU I PREDAVANJE - U sklopu 8. Dana srpske kulture
Izložba Komora - iz srca hrasta gostovala u Banja Luci
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt