VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Narodno pozorište iz Sombora gostuje u Virovitici
VIROVITICA – U petak 1. lipnja u Virovitici gostuje Narodno pozorište Sombor.

Prva verzija Noći ludaka u Gospodskoj ulici (koja se u početku zvala AS I PUB) nastala je davne 1981. godine kao ispitni rad na trećoj godini studija dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti, u klasi Vladimira Stamenkovića. U pisanju komada ohrabrilo me je i, u velikoj meri nadahnulo, jedno od blistavih, nezaboravnih, predavanja Mirjane Miocinović. Bilo je to predavanje o žanru vodvilja, kao uvod u lekciju o Kosti Trifkoviću.
Delo je, može biti, nastalo i kao mala, nesvesna pobuna protiv tadašnje potpune dominacije, moglo bi se reci terora takozvanog političkog pozorišta. A sasvim sigurno kao posledica onoga što sam tada voleo da čitam i da gledam. Pomenuću samo neke od tih uticaja: francuski vodvilj devetnaestog i ranog dvadesetog veka (dela kao što su Put gospodina Perišona i Kasica prasica Ežena Labiša ili Vezana vreća i Buba u uhu Žorža Fedoa), američka klasična filmska komedija iz tridesetih i četrdesetih godina prošlog veka (pomenuću neke: Twetieth Century Hauarda Hoksa,The Major And The Minor Bilija Vajldera, The More The Merrier Džordža Stivensa ili Arsenic And Old Lace Frenka Kapre) i sećanje na gostovanje Teatra u gostima s Fedoovim Gospon lovcem, genijalnu igru zagrebačkih glumaca i režiju Božidara Violica. (Miloš Krečković)

U dvorani Kazališta Virovitica, ansaml jednog od najmobilnijih kazališta u Srbiji izvest će predstavu "Noć ludaka u Gospodskoj ulici" Miloša Krečkovića u režiji Radoslava Milenkovića. Ulaznice za ovu predstavu stajat će 20 kuna, a sav prihod ići će u humanirane svrhe. Gostovanje sombosrkog kazališta organizira Srpsko kulturno društvo Prosvjeta Virovitica. Bit će to prvi nastup jednog kazalište iz Srbije nakon više od 15 godina. Dan ranije Narodno pozorište Sombor s istom predstavom gostuje u Osijeku.
(Virovitica.net)

 

Prikaži verziju za ispis

Promocija zagrebačkog izdanja Romana o Londonu Miloša Crnjanskog
Sjećanje na Desanku Maksimović...
Izložba slika Nikole Medića
Предавање о 200-годишњици рођења Његоша
Љубивоје Ршумовић у Загребу
Izložba novih naslova s 58. Beogradskog sajma knjiga
Jesen u Petrinji 2013
Promocija knjige Radoja Arsenića - Remember Maksimir
NATJEČAJ za nastavnika ili profesora srpskog jezika ili hrvatskog i srpskog jezika
Јесен, и живот без смисла
U DARDI MALI JUBILEJ
Izložba Jovice Drobnjaka - Slikarski fotografiran motiv cvijeća
Ljetna škola srpskog jezika i kulture punoljetna!
POZIV NA PJEVAČKU RADIONICU I PREDAVANJE - U sklopu 8. Dana srpske kulture
Izložba Komora - iz srca hrasta gostovala u Banja Luci
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt