VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Smotra kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina u zapadnoj Slavoniji

Uz učešće velikog broja folklorinih ansambala iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i BiH u Okučanina u Zapadnoj Slavoniji u subotu, 10. novembra uvečer, održana  je treća po redu Smotra kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina u zapadnoj Slavoniji koju su organizirali pododbor Srpskog  kulturnog društva «Prosvjeta» u Okučanima, općinsko veće srpske nacionalne manjine i općina Okučani.
- Manifestacija kao što je ova zbog kvaliteta i razvijanja sradnja i zajedničkog života, ne samo među stanovnicima Okučana i Slavonije, već i između država regiona, trebala bi imati podršku svih nadležnih ustanova, kao i srpskih organizacija, izjavio je predsednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) i kandidat za poslanika Milorad Pupovac, obraćajući se publici koja je u potpunosti ispunila dvoranu tanošnjeg društvenog doma. On je naglasio da bi zbog svoje uloge ovakve regionalne smotre trebali biti što češće.
Prisutnima su se obratili i domaćini, Nikola Lončarević, predsjednik okučanske «Prosvjete», zamenik načelnika opštine Ivica Ćorković, inače predsednik KUD «Tkanica» koje je takođe učestvovalo na smotri, kao i brodsko psoavski župan Šime Đurđević.
Prvi su nastupili domaćini iz «Prosvjete» koji su i ovu smotru uspešno organizirali i bili dobri domaćini, a nakon njih redali su se predstavnici mađarske, talijanske, češke, romske i ukrajinske manjine, neki folklorom, a neki pjesmom ili glumom. Nastupili su i folkloraši i pevačka grupa «Prosvjete» iz Vrginmosta, folkloraši srpskih kulturnih društva iz Slovenije - «Sava» iz Hrastnika i «Desanka Maksimović» iz Celja, kao i srpski folkloraši iz sela Lišnja kod Prnjavora u BiH. Uz domaći ansambl «Tkanicu» koja dobro surađuje s ansamblom «Prosvjete», nastupili su i folkloraši HKUD «Vladimir Nazor»  iz Sombora koji su pokazali bunjevaćke svadbene običaje, kao i slovački folkloraši iz Erdevika kod Šida.
Smotri su uz aktiviste «Prosvjete» u Slavoniji prisustvovali i zamjenik ambasadora Srbije u Hrvatskoj Ljubiša Milanović i generalni konzul Srbije u Vukovaru Bojana Ristić čiji konzulat «pokriva» zapadnu Slavoniju.
Sredstva za održavanja ove izuzetno kvalitetne dalo i ministarstvo kulture Hrvatske, kao i SNV i Veće srpske nacionalne manjine  u Zagrebu, a među brojnim donatorima je i ambasada Srbije u Zagrebu.
(N. Jovanović)

Prikaži verziju za ispis

Izložba narodnih nošnji nacionalnih manjina u Muzeju Moslavine u Kutini
ODRŽANI LIPOVLJANSKI SUSRETI 2013
„NAŠI DANI“ RADOSLAVA MILENKOVIĆA
VEČER SA SRPSKIM PISCIMA
Vladan Desnica i 'Desničini susreti': pogled unatrag, pogled unaprijed
Gostovanje FaVI Teatra iz Beograda
СЕМИНАР ТРАДИЦИОНАЛНОГ ПЕВАЊА
Tribina-„Godišnjica martovskog nasilja na Kosovu i Metohiji“
VI. GUMBEKOVI DANI
Predstavljanje knjige Drage Roksandića
Циклус предавања Бранка Чоловића
SRPSKO VEČE
Predstavljanje knjige dr. Aleksandra Jerkova
Gostovanje u ZKM-u
Promocija knjige Jagode Kljajić
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt