Nastradao hram pokraj Orahovice
Ukradena zvona s manastira
Nepoznati počinitelji su između 23. i 25. studenoga provalili u Manastir Svetoga Nikole u Duzluku kod Orahovice i ukrali dva zvona, jedno veliko i jedno manje. Pretpostavlja se da su lopovi zvona s manastira ukrali da bi ih prodali u staro željezo.


Na ulaznim vratima dvorišnog dijela Manastira presjekli su lanac, iz dvorišta provalili kroz crkvena vrata i ljestvama došli do vrha zvonika s kojeg su skinuli dva zvona neprocjenjive vrijednosti. Pretpostavlja se da su lopovi zvona ukrali kako bi ih prodali u staro željezo, za što bi, prema procjenama, mogli dobiti najmanje 18.000 kuna. 

Krađu je primijetio protojerej stavrofor Jovan Šaulić, paroh iz Medinaca, kada je došao pripremiti crkvu za subotnje bogoslužje, i o tome odmah izvijestio policiju. 

- Bio sam strašno potresen! Manastir nitko nije dirao ni u ratu ni u poraću, odnos s ljudima je lijep i tolerantan, dvadeset godina ovdje smo zajedno gradili suživot i ljubav. Manastir je obnavljan uz pomoć Ministarstva kulture, Grada Orahovice i Slavonske eparhije Srpske pravoslavne crkve, uređena je unutrašnjost, uvedena voda i kanalizacija. U svom je višestoljetnom postojanju Manastir širio vjeru i dobar duh među ljudima, potičući zajedništvo i očuvanje kulturnih vrijednosti Slavonije. Manastir je vjekovima okupljalište ne samo kršćana nego i svih drugih ljudi, a sad se ovo dogodilo - izjadao nam se protjerej Šaulić, koji o Manastiru brine od 1993. 

Prema pisanim tragovima, Manastir Svetog Nikole postoji od 1583., a danas se smatra jednim od najljepših i najznačajnijih spomenika srpske kulturne baštine u Hrvatskoj. 

AUTOR: Goran Gazdek  (Izvor: SNV)