Najvredniji srpski orden nije sačuvan
Orden koji nema cenu je orden Svetog kneza Lazara, jer nije poznato da je i jedan primerak sačuvan - kaže Dragomir Acović, predsednik Srpskog heraldičkog društva. Ovaj orden ustanovljen je povodom 500 godina od Kosovske bitke i mogli su da ga nose samo vladar i punoletni prestolonaslednik.

Najvrednije domaće odlikovanje je orden Miloša Velikog čija je cena za orden prve klase između 15.000 i 20.000 evra. Acović kaže da je samo jedan kompletan primerak u opticaju, ali nije siguran da li se orden i dalje nalazi u vlasništvu domaćeg kolekcionara. Ovo odlikovanje ustanovio je kralj Aleksandar Karađorđević 1898. godine povodom 40 godina od Svetoandrejske skupštine. Veoma vredno i retko odlikovanje je i crnogorski porodični orden Svetog Petra koji potiče iz vremena vladavine kneza Nikole Petrovića. Vrednost ordena koji je pravljen u maloj seriji je od 12.000 do 15.000 evra. Acović kaže da mu je poznato da se šest-sedam takvih odlikovanja čuva u privatnim kolekcijama u svetu.
- Na tržištu se najčešće može naći Karađorđeva zvezda sa mačevima prvog stepena koja vredi do 10.000 evra - kaže Acović. Karađorđeva zvezda ustanovljena je 1904. godine u čast obeležavanja Prvog srpskog ustanka kao priznanje za zasluge stečene za kralja i otadžbinu u miru i ratu.
 
Skupa podvezica

Najviša suma za orden ikad izdvojena na aukciji iznosi milion dolara, za koliko je kupljen sovjetski orden pobede koji je dodeljen rumunskom kralju Mihailu. Najvredniji inostrani orden kojima su odlikovani građani naše zemlje, osim ordena pobede koji je dodeljen Titu, jeste orden podvezice kojim je odlikovan knez Pavle. Kako Acović ističe, među najuglednijim ordenjem je i Viktorijanski lanac kojim su odlikovani kralj Aleksandar Karađorđević i knez Pavle. Ova odlikovanja na svetskom tržištu dostižu cenu od 50.000 do 60.000 evra. On objašnjava da cene ordenja iz Titovog vremena variraju u zavisnosti od toga kome su odlikovanja bila namenjena.

Rubini za Tita

- Ako se orden pravi za Tita, dijamanti ili rubini kojima je odlikovanje ukrašeno bili su odličnog kvaliteta, poreklom iz Južne Afrike ili Burme. Ako je ordenje izrađivano za njegove saradnike, to je uticalo da kvalitet dragog kamenja bude nešto lošiji, dok su se za ordenje kojima su odlikovani inostrani građani koristili cirkoni i ostalo sintetičko drago kamenje - zaključuje Acović.
Predsednik SCG Svetozar Marović odlikovao je generala Sretena Lukića medaljom Obilića, dok je bivši predsednik SRJ Vojislav Koštunica ordenom jugoslovenske zastave prvog stepena odlikovao generala Nebojšu Pavkovića. Još jedan od haških optuženika, general Vladimir Lazarević odlikovan je ordenom ratne zastave u vreme Slobodana Miloševića. Acović kaže da su ova odlikovanja „suviše nova da bi predstavljala kolekcionarske predmete“. Ordenje iz socijalističkog perioda, kao i odlikovanja republika, slabije je kotirano, ali na vrednost pojedinih odličja utiče i ličnost kojoj su bili dodeljeni.
(Blic)