Vuk Karadžić počasni građanin Zagreba
Vuk Stefanović Karadžić još uvijek je počasni građanin grada Zagreba. Poznati srpski jezikoslovac to je postao krajem 19. stoljeća, a s obzirom da ta odluka nije mijenjana, on je još uvijek počasni građanin hrvatske metropole.
Tu informaciju je iznio Milorad Pupovac govoreći na Nacionalnoj kordinaciji Srba u Hrvatskoj, a prenosi Slobodna Dalmacija u današnjem broju.
Vuk je u Zagrebu do 1992. godine imao i ulicu, ali je ona te godine preimenovana. Pupovac je dodao kako grad koji nikada nije imao ulicu nazvanu po Vuku Karadžiću, kao naprimjer Plaški, takvu ulicu ne treba ni imati. A na pitanje o tome treba li Zagreb opet imati ulicu s imenom Vuka Karadžića, Pupovac je odgovorio: “O tome trebaju odlučiti gradske vlasti, a srpska zajednica se u to neće miješati.” Dodao je kako bi svim Srbima koji su u proteklih nekoliko stoljeća sudjelovali u javnom i političkom životu grada trebalo odati počast.
Karadžić je najvjerojatnije postao počasni građanin Zagreba jer je bio aktivan i zapažen član ilirskog pokreta u 19. stoljeću te zbog velikog doproinosa jezikoslovlju, objasnio je Pupovac.
Milorad Pupovac je za kraj objasnio kako su hrvatski Srbi protiv imenovanja ulica bez povijesne utemeljenosti. Naime, ulice na Kordunu ili u Lici treba imenovati imenima Srba koji su ostavili trag na tim područjima. Savo Mrkalj, naprimjer, bliži je ljudima s Korduna nego Vuk Karadžić.
(Večernji list