Narodno pozorište iz Sombora gostuje u Virovitici
VIROVITICA – U petak 1. lipnja u Virovitici gostuje Narodno pozorište Sombor.

Prva verzija Noći ludaka u Gospodskoj ulici (koja se u početku zvala AS I PUB) nastala je davne 1981. godine kao ispitni rad na trećoj godini studija dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti, u klasi Vladimira Stamenkovića. U pisanju komada ohrabrilo me je i, u velikoj meri nadahnulo, jedno od blistavih, nezaboravnih, predavanja Mirjane Miocinović. Bilo je to predavanje o žanru vodvilja, kao uvod u lekciju o Kosti Trifkoviću.
Delo je, može biti, nastalo i kao mala, nesvesna pobuna protiv tadašnje potpune dominacije, moglo bi se reci terora takozvanog političkog pozorišta. A sasvim sigurno kao posledica onoga što sam tada voleo da čitam i da gledam. Pomenuću samo neke od tih uticaja: francuski vodvilj devetnaestog i ranog dvadesetog veka (dela kao što su Put gospodina Perišona i Kasica prasica Ežena Labiša ili Vezana vreća i Buba u uhu Žorža Fedoa), američka klasična filmska komedija iz tridesetih i četrdesetih godina prošlog veka (pomenuću neke: Twetieth Century Hauarda Hoksa,The Major And The Minor Bilija Vajldera, The More The Merrier Džordža Stivensa ili Arsenic And Old Lace Frenka Kapre) i sećanje na gostovanje Teatra u gostima s Fedoovim Gospon lovcem, genijalnu igru zagrebačkih glumaca i režiju Božidara Violica. (Miloš Krečković)

U dvorani Kazališta Virovitica, ansaml jednog od najmobilnijih kazališta u Srbiji izvest će predstavu "Noć ludaka u Gospodskoj ulici" Miloša Krečkovića u režiji Radoslava Milenkovića. Ulaznice za ovu predstavu stajat će 20 kuna, a sav prihod ići će u humanirane svrhe. Gostovanje sombosrkog kazališta organizira Srpsko kulturno društvo Prosvjeta Virovitica. Bit će to prvi nastup jednog kazalište iz Srbije nakon više od 15 godina. Dan ranije Narodno pozorište Sombor s istom predstavom gostuje u Osijeku.
(Virovitica.net)