ZAGREB
PODODBOR SKD \"PROSVJETA\" RIJEKA
VRBOVSKO
SRPSKE MORAVICE
DONJE DUBRAVE
DARUVAR
ZAPADNA SLAVONIJA
PODODBOR SKD \"PROSVJETA\" BUJŠTINA
KARLOVAC
OSIJEK
VUKOVAR
BELI MANASTIR
SPLIT
KNIN
DALJ
OKUČANI-RAJIĆ
NEGOSLAVCI
JAGODNJAK
DARDA
MARKUŠICA
TRPINJA
MIRKOVCI
PODODBOR SKD \"PROSVJETA\" BOROVO
KORENICA
MOSLAVINA GAREŠNICA
KRNJAK
PAČETIN
PODODBOR SKD \"PROSVJETA\" BRŠADIN
VERA
PETRINJA
PODODBOR SKD \"PROSVJETA\" MALI GRADAC
PODODBOR SKD\"PROSVJETA\" BIJELO BRDO
VRGINMOST
GABOŠ
KISTANJE
OSTROVO
BISKUPIJA
PODODBOR SKD \"PROSVJETA\" VOJNIĆ
DVOR
KNEŽEVI VINOGRADI
UDBINA
GOMIRJE
PODODBOR SKD \"PROSVJETA\" GLINA
BOBOTA
VRHOVINE
OGULIN
VIROVITICA
PODODBOR SKD \"PROSVJETA\" SISAK
VIŠKOVO
BJELOVAR
HRVATSKA KOSTAJNICA
PODODBOR SKD \"PROSVJETA\" VOĆIN
METKOVIĆ

PODODBOR SKD \"PROSVJETA\" RIJEKA

51000 Rijeka, Trg sv. Barbare 1, tel. 051/330-867, fax 051/330-873
E-mail adresa: prosvjeta_rijeka@yahoo.com
- Biljana Milosevic, dipl.iur., predsjednica 
51000 Rijeka, Trg Sv. Barbare 1/1 -
- prof. Svjetlana Janković, voditeljica biblioteke i tajnica Pododbora

Članovi predsjedništva: Biljana Milosevic, Neven Rekic


bijelapcela@yahoo.com>


SKD „Prosvjeta“ – Pododbor Rijeka osnovan je 1994.g. Kroz svoje brojne aktivnosti, počevši od izdavačkih do izložbenih, Pododbor je usmjeren njegovanju nacionalnog, kulturnog i vjerskog identiteta kod građana srpske nacionalnosti. Uz čuvanje tradicionalnih vrijednosti, Pododbor svojim aktivnostima nastoji biti uključen u kulturni identitet grada Rijeke i Republike Hrvatske.

AKTIVNOSTI
1.  Izdavaštvo
„Bijela pčela“
je jedini dječji list na hrvatskom kulturnom prostoru štampan na srpskom jeziku, te ćiriličnim i latiničnim pismom. Njegovi edukativno-informativni i zabavni sadržaji usmjereni su razvijanju duha tolerancije, mira i poštivanja različitosti kulturnih tradicija.
Pododbor je 2004. godine uz proslavu 10. godina svoga rada, nizom kulturnih manifestacija obilježio 10. godina izlaženja i 100. broj dječjeg lista „Bijela pčela“, koji se distribuira i rado čita i izvan granica Republike Hrvatske.
Urednica lista je prof. Tatjana Oluić-Musić, likovni urednik je Borislav Božić, a grafički urednik je Đuro Budisavljević.
„Artefakti“ su stručni časopis za povijest Srba u RH u kojima se kroz arhivsku građu od početka 18.st. predstavlja povijest Srba u Rijeci i istarskoj i primorsko-goranskoj regiji. Uredništvo časopisa je do sada uspješno objavilo sedam svezaka.
Uz glavnog urednika časopisa, prof. Miodraga Miloševića, u sastavu uredništva je prof.dr.sc. Drago Roksandić (recenzent časopisa), dr.sc. Ljubinka Toševa-Karpowicz i Nenad Labus.
Vrijedno je spomenuti mišljenje akademika Petra Strčić iz njegovog prikaza Rijeka, godina VI., svezak I., 2001.: Ukratko: pred nama je izvrsno uređen znanstveno-stručan časopis, uređen uzorno toliko da može služiti kao primjer pripadnicima i drugih riječkih narodnosnih, vjerskih i ostalih zajednica, naravno, i onima izvan njih i u znanstvenoj i stručnoj oblasti i u grafičko-tehničkom području djelatnosti.
Također, u vezi „Artefakata“ broj 4-5, koji su predstavili izvore o gradnji Hrama sv.oca Nikolaja u Rijeci 1776 – 1794., prof.dr.sc. Drago Roksandić naveo je da se radi o izboru arhivske građe o gradnji pravoslavne Crkvesv. Nikole, građi koju je povremeno moguće čitati i kao kakvo književno štivo, ali prije svega kao izvrsno svjedočanstvo iz povijesti modernog multikulturalizma.

2. Kulturni amaterizam

Folklorna sekcija Pododbora osnovana je 2001.g. i broji oko 50-tak mladića i djevojaka.
Koreograf sekcije je Spasa Mutavski, korepetitor je Neven Rekić.
Do sada su imali brojne nastupe, od kojih je posljednji, održan pred brojnom publikom, bio na na Dan Društva i Krsne slave Svetog Save 27.01.2005. u prostorijama Konzulata SiCG u Rijeci.
Obično nastupaju zajedno s muzičkom skupinom.
Kazališna skupina Pododbora održala je monodramu Slobodana Uzelca „Kući“ 1999.g. u HKD-u, pod režijom Vlade Vukmirovića, ujedno voditelja kazališne skupine.

3. Kulturne manifestacije
„Galerija u Prosvjeti“
od 1995.g. kontinuirano postavlja izložbe vrijednih likovnih umjetnika. Prva izložba „Galerije u Prosvjeti“ pod nazivom „Riječki motivi“ predstavila je svojim članovima i svim građanima Rijeke izbor iz likovnog opusa Miomira Miloševića.
Do danas su u „Galeriji u Prosvjeti“ postavljene izložbe slika brojnih umjetnika: Milorada Maravića, Milana Mlinarića, Đorđa Petrovića (iz Karlovca), dr. Bogomila Karlavarisa, Vaskrsija Ristića, Borivoja Dovnikovića – Borda i dr.

U zajedničkoj organizaciji Pododbora i Konzulata SiCG, u „Galeriji u Prosvjeti“ je u novembru 2004.g. bila postavljena izložba akvarela iz ciklusa „Ptice“ međunarodno priznatog likovnog umjetnika Milivoja Bogosavljevića. Prosvjeta je 1998. godine organizirala likovnu koloniju na Krku na kojoj su sudjelovali poznati likovni umjetnici Josip Deranja, Igor Žic, Đorđe Petrović i dr.
Biblioteka „Dositej“ otvorena je 20.veljače 2004.g. i sadrži fond koji čini oko 10 000 knjiga koje obuhvaćaju brojna područja.  Knjige koje atribuiraju srpsku kulturu odnose se na srpsku književnost (klasičnu i modernu), filozofiju, teologiju i modernu historiografiju (monografije).
Knjižnica prati i stvaralaštvo srpskih kulturnih stvaralaca s hrvatskih prostora (izdanja SKD „Prosvjete“ – Zagreb).

 

    

Pročitajte:
Rijeka: Etnosmotra 2005.
Bogatstvo je živjeti u zajedništvu
Duško Ivanić - pisci i njihova djela duhovna su dobra svih nas
Tri dana kordunaške kulturne republike
Književna večer Đure Maričića u knjižnici i čitaonici „Dositej“
Izložba ilustracija Zdravka Mićanovića u Galeriji Prosvjete u Rijeci
Muzičke večeri u hramu Sv. Georgija na Sušaku
Srbi zaslužuju kulturni centar
Tromjesečni izvještaj o radu pododbora SKD "Prosvjeta"
Predstavljanje ZENITA u Rijeci
Svetosavska akademija Pododbora Rijeka
Predstavljanje knjige i otvorenje izložbe u Rijeci
In memoriam Darinka Janjanin
Revija srpskog filma u Rijeci
Izložba Ljiljane Simić u Rijeci
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt